Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Mânăstirea Grăjdeni

Obârșia Mănăstirii Grăjdeni se pierde în negura istoriei, și are la bază o frumoasă legendă care amintește de prezența domnului Petru Rareș (1527-1538; 1541-1546) pe aceste locuri. Tradiția locală, transmisă din generație în generație, menționează faptul că înainte de preluarea domniei, Petru Rareș, deși fecior de os domnesc, se ocupa cu negoțul de pește, aprovizionând cetatea de scaun a Sucevei și Transilvania cu pește provenit din lacul Brateș și de la Galați, port dunărean, un important centru comercial al vremii. Într-una din zile, obosit de drumul greu, poposește într-o poiană din pădurea aflată în ținutul Bârladului, la locul numit Vadul Docolinei. Peste noapte, are un vis ciudat, în care se făcea că două dealuri, amândouă din aur, i se închinau lui, iar din gură i-a ieșit un roi de albine. A doua zi dimineață, povestind visul celor care-l însoțeau, toți s-au gândit că vor avea belșug de pe urma comercializării peștelui. Pornind la drum, înainte de a intra în Vaslui, în dreptul localității Crasna, este întâmpinat de o delegație de la curtea domnească care-l anunța că a fost ales domn al Moldovei. Atunci a înțeles tâlcul visului pe care l-a avut în pădurea de lângă Bârlad, și, drept mulțumire lui Dumnezeu, va ridica în acel loc o bisericuță din lemn pentru sihaștri din împrejurimi.

În toamna anului 1990, cu binecuvântarea Episcopului Eftimie Luca, ajungea la Grăjdeni ieromonahul Ciprian Timofte, din obștea Mănăstirii Runc, județul Bacău, cu dorința de a reactiva viața monahală și de a readuce sfântul lăcaș la strălucirea de altă dată. În jurul părintelui s-au adunat un grup de tinere dornice de a deveni mirese ale lui Hristos, în mijlocul acestora aflându-se monahia Iuliana Onțeluș, una din maicile care a cunoscut pe viu prigoana comunistă, fiind alungată în 1960 din Mănăstirea Grăjdeni la doar o lună după ce depusese voturile monahale.

La 1 octombrie 1992, prin decizia 2934, conducerea Episcopiei Romanului și Hușilor va încredința ascultarea de stareță monahiei Irina Moaleș, cea care, alături de părintele Ciprian și ceilalți viețuitori, va scrie o importantă pagină de istorie din viața acestei mănăstiri, rectitorind așezământul monahal lăsat în paragină și uitare de conducerea comunistă a țării.

Programul duhovnicesc al obștii monahale de la Mănăstirea Grăjdeni are în centrul său prezența zilnică la Sfânta Liturghie și împărtășirea cu Sfintele Taine. Cele unsprezece monahii, alături de cei trei preoți slujitori, duc mai departe tradiția duhovnicească a înaintașilor, prin săvârșirea cu maximă evlavie a celor Șapte Laude și respectarea voturilor monahale.

Ultima actualizare: 14:05 | 31.05.2024

Sari la conținut